Halloweenský a Dušičkový den

31. října se slaví Halloween a býval znám jako „noc mrtvých“. Věřilo se, že se duchové vrací na náš svět a potulují se v něm. U nás Halloween nemá takovou tradici jako v anglicky hovořících zemích. V naší zemi se jedná o „novodobý zvyk“, který byl přejat z Ameriky.

My uctíváme Dušičky, jak se Památce zesnulých lidově říká, jsou svátkem poklidným, vzpomínáme na ty, kteří už s námi nejsou a se kterými jsme prožili část života. Dušičky oslavují pokoru, skromnost, upomínku na smrt jako životní zkušenost, a vracejí se k těm, které jsme měli rádi a kteří odešli z tohoto světa.

Na 1. stupni jsme si oba svátky připomněli i ve škole. Četli jsme texty, v angličtině jsme se učili symboly Halloweenu a hráli hry. V matematice jsme řešili numerické příklady, které byly skryty pod halloweenskými obrázky. Taky jsme si vyzkoušeli vyřezat dýni, která patří neodmyslitelně k tomuto svátku. A čím strašidelnější je obličej, tím spíše odežene zlé duchy. Do dýně se vkládá svíčka, aby posloužila jako lucerna.

Děti přišly v různých maskách, některé byly opravdu děsivé a nápadité. Na závěr jsme se sešli s jinými třídami v tělocvičně, představili své masky a zatančili u hudby. Dětem, které si připravily masky a paní Škrobánkové, která nám poskytla dýni a napekla muffiny, patří velké poděkování.