Den pro zdraví

Úterý 6. 6. pro žáky 2. stupně naší školy proběhlo netradičně. Tento den se neučili matematickým operacím, chemii, přírodopisu zeměpisu ani jazykům, ale měli příležitost získat cenné informace, jak pečovat nejen o své tělo, ale také mysl, a udržovat si to nejcennější - své zdraví. Školu navštívili odborníci, kteří pro žáky připravili workshopy, ve kterých na ně čekaly ukázky, tipy, teoretické i praktické činnosti, prostřednictvím kterých se mohli dozvědět, jak mohou o svou tělesnou i duševní schránku pečovat, co jim může pomoci udržet či posílit zdraví, jak procvičit, posílit, nebo protáhnout nejrůznější svalové skupiny v těle, jak si udržet zdravé držení těla, zdravě se stravovat, jak pracovat s energií a další. Sami si předem mohli promyslet, které aktivity, nebo workshopy je nejvíce zajímají a podle toho si sestavit rozvrh hodin.

Některé aktivity, zejména sportovní hry, zajišťovali zaměstnanci naší školy. Ostatní, odborné workshopy zajišťovali odborníci, kteří naši školu navštívili. Paní Iveta Vilišová dětem poradila, jak si sestavit zdravý jídelníček, zaměřený na pestrou a vyváženou stravu a jaké jsou zásady stravování při sportu, na workoutovém hřišti si s mladými sportovními trenéry z Ostravy vyzkoušeli, jak bezpečně cvičit s vlastní vahou a mohli si dopřát malou ochutnávku parkouru. Prakticky si vyzkoušeli techniku základních cviků (dřep, výpad, klik, skok, …) s paní Ivanou Šlachtovou, protáhli svá těla pomocí dynamického i statického strečinku a také sami na sobě prověřili funkční cviky, které slouží jako prevence vadného držení těla. Nejen tělo, ale i ducha pomáhá kultivovat tradiční čínské energetické cvičení Qi Gong. Zážitek z tohoto cvičení mohla ještě umocnit ukázka blahodárné japonské masážní terapie shiatsu vedená paní Renátou Mojžyszovou. Zájemci mohli také shlédnout komentovanou ukázku sportovní a rekondiční masáže a tejpování s Richardem Mojžyszem. Pomocí speciálního přístroje (podoskopu) si mohli paní fyzioterapeutkou Martinou Havránkovou nechat vyšetřit své nohy a nechat si doporučit vhodná cvičení, která pomohou zajistit nohy funkční a zdravé. To vše mohli žáci prostřídat sportovními hrami a aktivitami jako je bränball, mölkky, královna, fotbal, diskgolf, či různými míčovými hrami.

Děkujeme všem, našim hostům i organizátorům z řad pedagogů, kteří se o organizaci skvělého, sportem nabitého dopoledne, starali. Věříme, že nabytých poznatků a zkušeností mnozí zužitkují pro sebe v každodenním životě a těšíme se, až si podobnou akci zase někdy zopakujeme. 

Mgr. Karla Dubná, ZŠ Františka kardinála Tomáška Studénka 

Zeptali jsme se našich žáků:

Co nového, užitečného, nebo zajímavého jste se na workshopech dozvěděli? Překvapilo vás něco?

Vyzkoušel jsem si posilování vlastní vahou a jak jíst zdravě. Překvapilo mě, že je tolik cvičení. Dozvěděla jsem se, jak se správně protahovat. Jak jíst při sportu. Že jeden koblih má 1000 kJ. Překvapilo mě, že jsem ten parkour celkem uměla. Jak správně stát. Vyzkoušela jsem si cvičit se soukromými trenéry. Dozvěděla jsem se techniku základních cviků a překvapilo mě, že dělám dřep špatně. Zaujalo mě, kolik cviků se dá dělat s míči. Netradiční hry. Dozvěděl jsem se, jak se dělají přitahovačky. Parkourové triky. Jak mám správně držet svoje tělo, aby mě nebolela záda. Překvapilo mě, jak jsem cítil tu energii.

žáci šestého ročníku

Cvičení s vlastní vahou. Překvapilo mě, že nám to ukázali a mohli jsme si to i vyzkoušet. Dozvěděla jsem se, co je dobré jíst. Jak zatejpovat koleno.Naučila jsem se cvičit na velkém míči a vím, jak udělat správně dřep a klik. Nový protahovací cvik. Jaký stav má moje noha. Jak si zatejpovat koleno. Že shiatsu se masíruje v oblečení.

žáci sedmého ročníku

Zažil jsem, jak vypadá profesionální parkour. Překvapilo mě, jakou mám výdrž. Dozvěděl jsem se, jak odlišné mohou být masáže. Zjistil jsem, že blbě stojím, hodně jsem na patách a vůbec nepoužívám prsty (funkční noha). Hodně věcí o zdravé stravě. Překvapilo mě, v čem všem jsou zdravé látky. Vyzkoušel jsem si profesionální strečink. Zjistila jsem, že moje nohy a držení těla jsou vcelku dobré. Překvapilo mě, že taková základní věc jako postoj je velmi důležitá pro naše zdraví. Překvapilo mě, že se po tréninku má jíst do patnácti minut. Dozvěděl jsem se, že tvaroh s lněným semínkem je jedno z nejlepších jídel pro sportovce. Že když chce člověk zhubnout, nemá držet dietu, protože pak více přibírá.

žáci osmého ročníku 

Základem je přijímat jangovou a zároveň jingovou energii ze země, to nás uzemňuje. Překvapilo mě, jak se můžeme před sportem rozcvičit. Dozvěděl jsem se, že musím pracovat na držení těla. Kolik toho můžu cvičit s vlastní vahou. Každý workshop měl něco do sebe. Nejužitečnější pro mě byla zdravá strava.

deváťáci  

Chystáte se něco z toho, co jste si zkusili, nebo se dozvěděli, sami vyzkoušet nebo využít?

Že máme sníst jen 800 kJ. Čínské metody k uvolnění. Moje teta dělá Qi Gong, tak bych to chtěla zase vyzkoušet. Přitahování k tyči. Asi využiju ten jídelníček. Jak se stravovat, abych zhubla. Cvičení na velkých míčích, jak správně na nich cvičit. Jiné druhy kliků. Vyzkoušel jsem si parkour a chci začít cvičit. Novou techniku na zhyb. Cviky na celé tělo. Qi Gong - bylo to podle mě nejlepší. Jak jíst před sportem a po sportu. V tělocviku budu mít lepší odpal. Jak správně tejpovat koleno, nebo někoho namasírovat. Hodně mě zaujalo cvičení, už jsme domluvení i na lekci, bylo to fajn, kluci byli moc příjemní. Naučila jsem se hrát dvě nové hry, které jsem doteď neznala a docela mě to bavilo. Asi bych si chtěl vyzkoušet nějaké cviky na zpevnění těla, které jsem si zkusil na workshopu. Naučil jsem se jak nastřádat energii. Určitě využiju informace o jídelníčku. Chtěla bych někdy v budoucnu vyzkoušet shiatsu.