Zahradní slavnost 2023

K příležitosti Dne země i letos pořádala Základní škola Františka kardinála Tomáška Zahradní slavnost. O úvod slavnosti se postarali žáci naší školy svým hudebním, pěveckým a tanečním vystoupením. Letošní prvňáčci dokonce překvapili nacvičenou scénkou doprovázenou anglickým komentářem. 

Během prohlídky školy se nabízela možnost potěšit své chuťové pohárky lahodnými pokrmy vařenými podle receptů našich babiček, ochutnávkou bezlepkových jídel nebo svlažení žízně bylinkovým čajem. K prodeji se nabízely originální keramické výrobky našich žáků, semínka, sazeničky či knihy. 

Jak dobře znáte rostlinky, ovoce či zeleninu? Své znalosti návštěvníci mohli otestovat rovnou všemi smysly. Při dalších stanovištích se návštěvníci seznámili s pojmem virtuální voda, výrobou vlastního aromatického mýdla nebo třeba bádáním v oblasti půdní eroze a půdních živočichů.

Práce žáků vás seznámila s problematikou plýtvání jídla na naší škole a i vy sami jste měli možnost posoudit svůj stav díky dotazníkového šetření. K vidění byl také “živý” včelí úl spolu s možností ochutnávky medu či tvorby vlastní svíce z vosku a to hned v několika tvarech a variantách. Ke shlédnutí vybízela exotická prezentace filipínské žákyně či nahlédnutí do potulné knihovny spolu s poslechem pohádky čtené našimi žáky v českém i anglickém jazyce.

Chybět nemohla ani tradiční výsadba ovocného stromu, letos jabloně. Během slavnosti proběhly divadelní inscenace žáků prvního i druhého stupně. Divadelní zážitek nabízený žáky druhého stupně diváky obohatil anglickým veršovaným dialogem.

Antonín Demel

Reportáž na TV Polar