Předvánoční čas v Jedničce

Poslední dny před vánočními prázdninami bývají ve škole náročné, protože všichni už se těší na dárky, volno a nějaká písmenka, rovnice, prvoci nebo podmět a přísudek je vůbec nezajímají. Vánoční atmosféra na žáky a učitele dýchá ze všech stran, protože třídy a chodby jsou vánočně vyzdobeny, v hodinách zní koledy, o přestávkách se ochutnává cukroví. Proto jsme se rozhodli strávit poslední dny ve škole trochu netradičně. Začali jsme už ve středu 18. 12., kdy zástupci školního parlamentu připravovali ve spolupráci se školní jídelnou slavnostní oběd. Dopoledne vyrobili ovocný salát, nazdobili stoly, jídelnu, nachystali hudbu a obsluhovali jednotlivé třídy, které postupně přicházely.

Ve čtvrtek se konala již tradiční akce, a to Den naruby. Znamená to, že za katedrou nestojí obvyklí učitelé, ale žáky 2.stupně učí jejich spolužáci. Místo matematiky, fyziky, chemie nebo angličtiny se letos žáci dozvěděli zajímavosti o myslivosti, air softu, jezdectví, programování, házené, skautu, ale vyřádili se i v tělocvičně během fotbalu a florbalu. Klidnější atmosféru si užili ve výtvarce při výrobě vánočních skřítků a loutek, nebo v dílnách čtení, kde si mohli sdíletsvé čtenářské zážitky. Pro učitele z řad žáků byla připravena i speciální sborovna, ve které pro ně bylo nachystáno bohaté občerstvení. Jen místo kávičky museli popíjet kakao. Všichni byli spokojení s tím, jak svou učitelskou roli zvládli.

Pátek 20. 12. byl ve znamení sportu. Žáci 6. – 9. třídy se vydali do areálu místního zimního stadionu, kde si v hodinových blocích mohli zaplavat, zahrát bowling nebo různé společenské hry, spálit kalorie v posilovně nebo se vyřádit na ledové ploše u hokeje a bruslení.

Mgr. Marcela Svatošová

Předvánoční čas v Jedničce