Adventní jarmark 2019 na Základní škole Františka kardinála Tomáška

Rok se s rokem sešel a ve čtvrtek 28. listopadu proběhl na naší škole tradiční adventní jarmark. Drželi jsme se osvědčených tradic, na které je studenecká veřejnost zvyklá a které do školy vždy přilákají žáky, jejich rodiče, prarodiče, absolventy či bývalé zaměstnance, nicméně každý rok jej zpestří nějaká drobnost, která jej udělá jedinečným a nezapomenutelným. Slavnostní zahájení samotné akce proběhlo v prostoru „pod hruškou“ na školní zahradě. Stejně jako vloni to roztančili a rozproudili naši žáci-členové tanečního kroužku Rytmix pod vedením showmena Patrika. A pak jako každý rok všechny přítomné potěšili naši nejmenší s milým kulturním vánočním pásmem plným zpěvu, tance a recitace, na jehož konci žáci světýlky zářícími do tmy přivolali advent a společně jsme odpočítali rozsvícení vánočního stromu.

Následně jsme se rozešli do připravených adventních dílen, které promysleli a organizačně zajistili naši vyučující ve třídách školy vánočně a svátečně vyzdobených v duchu tradičních českých vánoc. V dílnách si žáci i jejich rodiče mohli vyrobit nejrůznější drobnosti a dekorace pro nastávající vánoční čas. Někteří se pustili do zdobení dřevěných krabiček na drobnosti či na čaj, výroby vánočních svíček, zdobení porcelánových hrníčků, jiní vyráběli závěsnou dekoraci z přírodního materiálu, vánoční lucernu, kolíček k ozdobě dárků, vánoční borovou svíčku či jutový pytlíček. Svou vánoční dílnu si připravil i Spolek rodičů. V ní se nejenom vyrábělo, ale i ochutnávalo tradiční české vánoční cukroví. Pro ty, kteří dali přednost již hotovým výrobkům, byly nachystány svícny, vánoční vazby, adventní věnce, keramika, andělíčci, jmenovky na dárky a vánoční přáníčka.

K prodeji byly rovněž knihy, které byly vybrány pro děti všech věkových kategorií a nově i čepičky, čelenky a sponkovníky, které ušila paní Grajová a jejichž zakoupením přítomní podpořili onkologicky nemocné děti z fakultní nemocnice Ostrava. Děkujeme.

Ve školní jídelně slavnostně vyzdobené nádherným betlémem a vánočními dekoracemi bylo přichystáno bohaté občerstvení z teplé i studené kuchyně včetně osvědčeného punče. Na školní zahradě se podávaly grilované klobásy a letos i hamburgery-vše pod taktovkou tatínků ze Spolku rodičů. Všem paním kuchařkám a tatínkům patří velké poděkování.

A v čem byl tedy ten letošní jarmark jiný? Všichni přítomní si mohli vybrat a odnést krásný obraz či výkres malovaný žáky v hodinách výtvarné výchovy a také zhlédnout výstavu Jan Opletal a Střípky revoluce věnovanou výročí 17. listopadu 1989.

A koho jsme se rozhodli letos výtěžkem z akce podpořit? Volba padla na onkologicky nemocné  děti a Karolínu Dejovou, dívku s těžkou svalovou hypotonií, kterou jsme již jednou obdarovali a proto víme, že peníze půjdou těm, kteří je opravdu potřebují a kteří si je vzhledem k svému nelehkému osudu určitě zaslouží.

Tradičně náš adventní příspěvek do Zpravodaje zakončujeme vhodným citátem. Letos  jsme  vybrali ten, který myslím krásně vystihuje podstatu našeho aktivního úsilí pomáhat a ovlivňovat život kolem nás. 

„Každý den a každý okamžik jsme schopni tvořit a přetvářet vlastní život a samotnou kvalitu lidského života na této planetě. To je síla, kterou sami držíme v rukou. Trvalou radost nelze získat dosažením jakéhokoli cíle nebo úspěchu. Spočívá pouze v lidské mysli a v lidském srdci.“

Tändzin Gjamccho-Jeho Svatost 14. dalajláma

Za kolektiv učitelů a žáků Základní školy Františka kardinála Tomáška Mgr. Martina Štěpánová