ZÁJEZD DO VÍDNĚ

Ve středu 19. 4. si někteří žáci sedmých, osmých a devátých tříd přivstali, aby už po páté hodině ranní nasedli do dálkového autobusu, který je v doprovodu čtyř učitelů, dvou řidičů a pana průvodce Vaška v dopoledních hodinách dopravil do hlavního města Rakouska. Cestu nám už od Nového Jičína zpříjemňoval pan průvodce svým bohatým výkladem, který doplňoval fotografiemi a několika artefakty, které pomalu kolovaly z ruky do ruky autobusem. Cesta rychle uběhla, poslední zastávka na benzině v Mikulově a než jsme se nadáli, překročili jsme hranice našich jižních sousedů.

Ač jsme si všichni usilovně přáli, aby naše kroky provázelo sluníčko, čím víc jsme se přibližovali Vídni, tím temnější se obloha zdála a na přední sklo dopadaly první kapky. Pomalu se rozpršelo a déšť nám trochu komplikoval program až do odpoledních hodin. Nepřízně počasí jsme využili k návštěvě technického muzea (Technisches Museum Wien), ve kterém jsme mohli nahlédnout například do těla parní lokomotivy a prohlédnout si spoustu exponátů a modelů z historie techniky. Nadchla nás návštěva Domu moře, kde jsme mohli obdivovat největší rakouské akvárium, spoustu mořských i sladkovodních živočichů. V některých patrech se nacházela také terária se spoustou dalších živočichů a zcela nahoře jsme se mohli občerstvit v restauraci a pokochat se výhledem na celou Vídeň z prosklené terasy. 

Pomalu přestávalo pršet, a tak jsme mohli vyrazit na procházku městem, nasát trochu vídeňské atmosféry a prohlédnout si některá známá místa, významné stavby a památky. 

Poté nás autobus převezl do jiné části města, abychom si mohli zblízka prohlédnout Hundertwasser Village - pozoruhodné architektonické dílo známého malíře, sochaře a architekta Friedensreicha Hundertwassera. 

Výlet do Vídně jsme zakončili návštěvou Prátru, kde se někteří vydatně vyřádili, někteří raději jen pozorovali z povzdálí. S nakoupenými suvenýry v batozích, plní dojmů, ale také už řádně unaveni jsme nasedali kolem osmé hodiny večerní do autobusu, který nás bezpečně dopravil zpět až k naší škole. 

Myslím si, že jsme si užili vše, co se dalo za jeden den stihnout. Koho tato malá ochutnávka Vídně nadchla, určitě hlavní město našich rakouských sousedů opět rád navštíví.

Karla Dubná