ZAHRADNÍ SLAVNOST V JEDNIČCE

Poslední dubnový čtvrtek pořádala Základní škola Františka kardinála Tomáška, u příležitosti Dne země, tradiční Zahradní slavnost. Rodičům a veřejnosti jsme netradičně představili školní zahradu jako místo pro výuku i odpočinek.

Za teplého slunečného počasí se na úvod představili žáci školy s pestrými tanečními a pěveckými vystoupeními. Návštěvníci si mohli v tvořivých dílničkách vyrobit svíčky, škvoří domečky, ruční papír, ozdobit vázičky, či kamenný stojan na svíčky.  Oblíbený je každoroční prodej sazenic, keramiky a letos nově i prodej textilních hraček, které vyrobili žáci školy. Nechyběla ani komentovaná prohlídka školní zahrady. Průvodci byli samotní žáci. Příchozí se mohli dozvědět i něco více o sázení stromu, protože proběhla komentovaná výsadba hrušně na školní zahradě. Součásti slavnosti byly i edukativní programy jako poznávačka bylinek, třídění odpadu, či meteorologický koutek. Zahradu nám provoněla vůně buřtů, které si mohli příchozí opéct na ohni. Součástí odpoledne byl také knižní bazar a prodej občerstvení v podobě palačinek, rolád, či párku v rohlíku. Tradiční akci školy během odpoledne navštívilo přes tři sta návštěvníků.

Přikládám reakci, kterou jsme obdrželi od rodiče žáka naší školy:

Byla jsem mile překvapená, že letos byla celá slavnost tak pestrá. Ať už komentované prohlídky, dílničky, nebo rozmanitá nabídka prodávaných věcí, které vyráběly děti. Vystoupení dětí bylo krásné, chvílema jsem měla v očích slzy. S nadšením sleduji jak se celá škola a v tomto případě hlavně zahrada, rozvíjí. Jelikož nemám srovnání s tím, jaké akce jste dělali dříve a jak to ve škole vypadalo (nejsem původně ze Studénky a můžu srovnávat nejdřív s rokem 2019, kdy syn absolvoval super projekt Nanečisto a pak nastoupil do první třídy) tak i přesto vidím velký posun. Na zahradě je spousta novinek a věřím, že na ni děti rády tráví čas a doufám, že je toho času hodně :) Chválím i to, jak byla akce zorganizovaná. Veškerá, jistě nemalá, energie a čas, který jste do toho vy dospělí, i děti, vložili, byla znát a jako rodič a návštěvník si ji moc cením. 

Za zaměstnance školy Mgr. Milan Stiller, ředitel školy