Australan ve škole aneb ochutnávka angličtiny rodilého mluvčího

Jak jsme vás již informovali, podzim  a začátek prosince na naší škole již tradičně patří cizím jazykům a jejich podpoře v duchu myšlenky zářijového Evropského dne jazyků.

Náš kalendář akcí se přehoupl do své závěrečné třetiny a na naši školu po dvou letech opět zavítal showman Schelie Nielsen, Australan, který se oženil s Češkou a rozhodl se v naší zemi zůstat a  svým elánem a entusiasmem podporovat výuku angličtiny na českých školách.

Naše nejmenší potěšil veselou language show, při které žáci poslouchali, opakovali, hýbali se, aby všemi způsoby ochutnali angličtinu rodilého mluvčího. Starší prvostupňové děti spolu s Scheliem prožily příběh malého chlapce Bilbyho, který pomáhal australským zvířátkům při obrovském lesním požáru.

No a pak se již naplno rozjely dvě australské show pro žáky druhého stupně, při kterých jim Schelie představil svou rodnou zemi. Seznámil je s její historií, původními obyvateli a jejich nelehkým osudem, s australskou přírodou, suchým vnitrozemím, s jedinečnými zvířaty, zvyky, tradicemi, slavnými osobnostmi, běžným každodenním životem Australanů na farmách či ve městech, s životem mladých lidí a vůbec specifiky a zvláštnostmi země protinožců.

A jak se vše líbilo žákům? Posuďte sami, co o show napsali samotní žáci ve svých hodnoceních:

„Líbilo se mi, že byl takový energický a snažil se to udělat srandovní. Naučil jsem se nová slovíčka a dozvěděl se více o Austrálii. Překvapilo mě, jak na úvod začal tančit tanec Aboridžinejců. Příští rok bych to zopakoval. Byla to nejlepší akce. Líbilo se mi, že jsme mohli ochutnat Vegemite. Mně se líbilo, jak hrál na didžeridú. Zajímalo by mě, zda se sám setkal s nějakým jedovatým hadem. Hodnotím 11/10! Bylo to vtipné, naučné a dokonce i s ochutnávkou. Mně se líbilo, že jsme se naučili některé výrazy z australské angličtiny. Letos mě to opravdu bavilo, protože jsem tomu konečně rozuměla, angličtina už mi jde lépe. Velmi mě bavilo poslouchat rodilého mluvčího. Nevěděl jsem, že bumerank je zbraň a že AC/DC jsou Australané."

Za realizační tým vedoucí metodického útvaru jazyků Mgr. Martina Štěpánová