Evropský měsíc jazyků v plném proudu aneb cizojazyčné besedy s našimi bývalými žáky

Evropský měsíc jazyků již úspěšně čtvrtým týdnem běží na naší škole. V minulém týdnu k nám zavítali naši bývalí žáci Vojta a Adéla, aby našim druhostupňovým žákům názorně předvedli, jak nabyté cizojazyčné znalosti uplatnit v praxi.

A co mají Vojta s Adél společné? Oba jsou to mladí lidé, naši bývalí žáci, jazykoví nadšenci, kteří své nabyté jazykové znalosti úspěšně používají v praxi.

Vojta, mladý 17-letý muž, toho času student Gymnázia v Příboře je zkušeným aktivním uživatelem ruštiny a již několikrát navštívil Moskvu, Petrohrad a další místa v Rusku. Dokonce  v létě na jazykovém pobytu v Moskvě složil úspěšně mezinárodní jazykový certifikát, který je ještě na vyšší úrovni, než naše česká maturitní zkouška z ruštiny. Pro naše žáky si nachystal prezentaci o Moskvě a Petrohradu v ruské i české jazykové verzi a se zájmem a obrovskou erudicí je našim žákům představil.

Následně nás navštívila Adéla, mladá 23-letá žena, toho času studentka posledního ročníku VŠ, která více než tři měsíce pobývala v USA nedaleko Bostonu, kde pracovala a následně procestovala kus Spojených států. I ona s nadšením a s praktickou znalostí věcí žákům představila svůj pracovní pobyt s následnými zážitky z cestování.

Obě besedy byly přijaty s nadšením, o čem svědčí pochvalná hodnocení našich žáků. U Vojty žáci napříč ročníky nejvíce ocenili jeho krásnou ruštinu a u Adél praktičnost rad a doporučení s tím, že mnozí setkání s ní považovali za vůbec nejlepší besedu, kterou kdy na naší škole absolvovali.

Oběma mladým lidem přejeme hodně úspěchů při studiu, štěstí v osobním životě, zdraví a chuť poznávat nové země a aktivně používat to, co se kdysi u nás na škole naučili a co dále rozvíjejí na střední či vysoké škole a ve svém volném čase.

Za metodický útvar cizích jazyků Mgr. Martina Štěpánová