Smysluplné rozhovory

 Ač máme čím dál více komunikačních prostředků, zdá se, že si povídáme méně z očí do očí a spousta rozhovorů plyne pouze po povrchu. Snad i ubývá upřímných sdělení, která by se dotýkala hlubších témat.

Vznikla tedy iniciativa s tím něco udělat. Před pár lety vytvořil jistý Vítek Novotný „smysluplné rozhovory“, později vyrobil karty a o trochu později, přesněji v pátek 18. 3. 2022 jsem tento koncept přinesla mezi osmáky a deváťáky naší školy. Od té doby se scházíme dvakrát měsíčně, vždy v pátek odpoledne. Zde dáváme prostor právě oněm hlubším tématům, na která málokdy přijde řeč. Nyní je skupina otevřena i žákům sedmých tříd, kteří si skrz pozvánku v emailu mohou rezervovat místo na další setkání – 6. 5. a 20. 5..

Setkání jsou pro skupinu max. 8 žáků a vše funguje na základě dobrovolnosti. Losujeme karty s otázkami; nad některými tématy diskutujeme déle, jiná přejdeme během pár minut. Každý se může vyjádřit a současně nikdo není nucen mluvit.

Pro lepší představu uvedu několik otázek, které se v balíčku 60 karet objevují:

Kdo na tebe měl největší vliv? Jaký? / Co tě na sobě mrzí? / Co pro tebe znamená domov? / Jaké vlastnosti oceňuješ na ostatních lidech? / Čeho v životě nejvíc lituješ? / Cítíš se někdy vnitřně prázdný/á? Proč? / Jaký byl pro tebe minulý rok? / Jaké jsou tvé hodnoty? / …

Pokud vás tento koncept zaujal a jste ze 7. - 9. ročníku, přijďte. Rádi vás přivítáme. 

Zuzana Bzonková