Masopust

Únor – čas masopustu, čas bujarého veselí, zpěvu, tance, jídla a pití.

Během dvou dnů 15. 2. – 16. 2. měli i naši prvňáčci a druháčci možnost se pomocí vlastních prožitků seznámit se starými lidovými zvyky a tradicemi. Připomněli jsme si téměř zapomenutý lidový svátek Masopustu. Cílem tohoto projektu bylo seznámit děti s lidovými tradicemi v období masopustu, společně prožít radost a veselí. Tyto dva dny se nesly ve znamení typických masopustních postav z masopustního průvodu, básniček, pořekadel, říkanek i pohádky.

Ráno jsme začali pohádkou – Chaloupka na vršku – „Jak to bylo o masopustu“, kde děti nasály tu správnou atmosféru.

Ve všech třídách se sešla velká spousta nádherných masek, soutěžili jsme, tančili, hráli jsme hry a užívali jsme si přítomnosti jeden druhého. Děti vyráběly jitrnice i jelítka z modelíny, vytvořily si škrabošky či klauna, vyplnily křížovky i rébusy, vymalovaly omalovánky.

Součástí masopustu byla také soutěž „O nejoriginálnější koblihu.“ V naší fotogalerii posuďte sami, že se děti i s maminkami zhostily svého úkolu velmi zodpovědně. Vytvořily opravdu jedinečná a originální dílka. Tajným hlasováním si děti nakonec určily pořadí na prvním, druhém i třetím místě. A že to hlasování bylo těsné a nesmírně náročné, nemusíme ani připomínat. Umístěné děti dostaly drobnou odměnu, ale ostatní také nepřišly zkrátka. Celá akce byla velmi vydařená a děti si karnevalové dopoledne velmi užily.

V dodržování této tradice budeme pokračovat i v příštím roce, a snad nám situace dovolí, potěšit svými maskami nejen spolužáky z jiných tříd naší školy, ale i spoluobčany našeho města.