Lyžák na Soláni

Lyžařský výcvik na Soláni. Rok se s rokem sešel a organizátory lyžařského kurzu začala trápit obvyklá otázka: „ Co když nebude sníh?“  Zbytečně. Od 18. do 26. 1. jsme si užili letos zatím nejkrásnější zimní týden s nočním sněžením, denní azurovou oblohou sem tam zahalenou do mlhy (to, aby se neřeklo). Lyžařský areál Soláň - Vrchol byl perfektně připraven pro lyžařské nováčky, pokročilé i téměř profesionální lyžaře z řad čtvrťáků a sedmáků.

Čtvrťáci si po pátečním vyučování ani nestačili odpočinout a už museli balit, protože v sobotu je čekala jejich první školní lyžařská akce. Když nás autobus v sobotu ráno vysadil na zastávce Bzové – Soláň, zdál se Horský hotel Čarták nedostižnou metou. S batohem na zádech, lyžemi na ramenou, boby naloženými dalšími zavazadly s nutnou výbavou lyžaře (např. brambůrky, gumoví medvídci, oplatky, čokolády) jsme se vydali vstříc novému dobrodružství. To na sebe nenechalo dlouho čekat. Hodit věci na pokoj, obout lyžáky a ukázat své lyžařské umění, aby si paní učitelky mohly prohlédnout, s kým mají tu čest. Ostřílení lyžařští borci pomáhali začátečníkům s výstupem do kopce a radami seznamovali své spolužáky s prvními lyžařskými zásadami. To opravdové lyžování přišlo až po obědě. Skibusem na sjezdovku, rozcvička a pak …  pluh, obloučky, široké, krátké oblouky, malý kopec, velký kopec, lano, kotva, závod, parádní bobovačka. A … zábavné večery s různými aktivitami, návštěvami na pokojích, prohloubení přátelství a upevnění vztahů ve třídě.

Ve středu přenechali čtvrťáci svá místa sedmákům. Oni měli téměř všichni své lyžařské začátky už za sebou. Právě tady před třemi lety mnozí na lyžích začínali. Bylo nám líto spolužáků, kteří kvůli nemoci zůstali doma, ale i tak 36 sněženek a machrů neúnavně pilovalo své lyžařské umění. Relaxační odpoledne jen málokdo využil k odpočinku, procházce a bobování. Většina se zase obula do lyžáků a hurá na svah.

Zvláštní poděkování patří našim zdravotnicím: Adélce Olbrechtové a Terce Hanzelkové za péči nejen o nemocné a zraněné. Také děkujeme personálu Horského hotelu Čarták za to, že jsme se měli jako u maminek.

Za instruktorský tým Vladimíra Stillerová