Evropský den jazyků aneb podpora výuky cizích jazyků 100x jinak

To, že na naší škole celoročně podporujeme cizojazyčnou výuku, chuť a motivaci žáků učit se cizí jazyky pro sebe a ne pro známky s vědomím, že jim jazyky otevírají dveře do celého světa v osobním i profesním životě, se stalo samozřejmostí a nepsaným pravidlem.

Nicméně nově tuto naši snahu koncentrujeme již druhým rokem převážně do podzimních měsíců, abychom tak společně oslavili Evropský den jazyků, který je významným dnem v kalendáři každého, kdo se cizí jazyk učí v roli žáka nebo ho sám aktivně předává v roli učitele. Evropský den jazyků se slaví každoročně po celé Evropě vždy 26. září jako připomínka jazykové pestrosti Evropy a důležitosti studia cizích jazyků.

Letos jsme Evropský den jazyků zahájili  jazykovými dílnami rodilých mluvčích ruštiny, němčiny a angličtiny. Rodilá mluvčí ruštiny byla letos pro naše žáky překvapením, protože Nasťja, která naši školu navštívila již 3x, dostudovala a zahájila aktivní pracovní kariéru ve firmě jako člověk ovládající několik světových jazyků. Nicméně nová lektorka Viktorie ji skvěle zastoupila a žáky potěšila svou krásnou ruštinou, slovanskou laskavostí, množstvím energie a entusiasmem, s jakým přistupuje ke své práci s dětmi.

Angličtinu letos nově reprezentoval mladý muž Tyler Michalek z Texasu, který se rozhodl vydat se do Česka, aby pátral po svých českých kořenech, což ostatně dokazuje i jeho příjmení. Žáky ohromil tím, jaký je ve svém mladém věku světoběžník, která města a země navštívil, kde všude pobýval, učil a pracoval.

V měsíci říjnu následoval „netradiční experiment“, při kterém si žáci učící se němčinu vyzkoušeli a zažili hodinu ruštiny a naopak. Vyučující těchto druhých cizích jazyků tak žákům nabídly ochutnávku druhého cizího jazyka, který se učí jeho spolužák.

Němčináři si navíc zažili německé divadelní představení v Ostravě.

A co nás ještě v listopadu a počátkem prosince čeká? V polovině listopadu školu opět navštíví osvědčený showman Australan Schelie Nielson, který má pro mladší žáky připravenou zábavnou jazykovou show a pro ty starší úžasné lekce o Austrálii.

Následovat budou anglická divadelní představení v Ostravě. Žáci Gymnázia Olgy Havlové každoročně nastudují nové anglické představení, kterým nás vždy potěší a našim žákům názorně předvedou, že když se spojí chuť, práce a pěkná angličtina mladých lidí ve věku 16-19 let, může vzniknout něco velmi nápaditého, humorného a motivujícího.

Následně k nám zavítá náš bývalý žák Vojta, aby našim druhostupňovým žákům názorně předvedl, jak nabyté cizojazyčné znalosti uplatnit v praxi. V létě již po několikáté navštívil Rusko a tentokrát na svých toulkách dojel  transsibiřskou magistrálou téměř k mongolským hranicím.

No a pak převezmou otěže do svých rukou všichni vyučující metodického útvaru jazyků a v duchu hesla „ S jazyky do světa“ představí druhostupňovým žákům vybranou zemi, kterou procestovali a která je zaujala. Můžeme se těšit na USA, Nový Zéland, Skotsko, Německo a exotickou Malajsii. 

A jak vše hodnotí samotní žáci, pro které akce na podporu výuky cizích jazyků připravujeme? Reakce žáků průřezově za všechny druhostupňové ročníky hovoří samy za sebe: 

„Naučil jsem se nová slova díky hrám. I v jiných zemích je krásně. Něco nového jsem se dozvěděl. Mně se moc líbila ta tichá pošta, bylo to zajímavé a nasmáli jsme se při tom. Určitě by to mělo být i příště. Líbily se mi otázky a vyprávění o zemích. Měl dobře připravenou prezentaci. Byl k nám otevřený a celou hodinu jsem si užila. Skvěle jsme si tím procvičili angličtinu. Bavilo mě to, byla to zábava. Dozvěděl jsem se něco o Rusku a přemýšlím, že tam někdy pojedu. Líbil se mi program v němčině, kde jsme se učili státy Evropy. Rodilí mluvčí byli super, klidně bych si to zopakoval. Rodilý mluvčí mi byl sympatický, líbil se mi program, který měl pro nás připravený. Dobře jsme si s ním popovídali. Mohli jsme s ním mluvit i po hodině a ptát se ho na různé otázky. Legrace byla na prvním místě, stříhali jsme mapy a řadili je ke státům. Zaujala mě ruská jídla. Tyler byl příjemný a taky hezký. Překvapilo mě, že Česko je už desátou zemí, kterou Tyler navštívil.“

Tato pozitivní hodnocení jsou pro náš realizační tým tím nejlepším oceněním a dodávají nám energii a chuť i nadále podporovat a motivovat naše žáky ke studiu cizích jazyků pořádáním netradičních výukových akcí, zvaním rodilých mluvčích, našich bývalých žáků a dalších zajímavých lidí hovořících cizími jazyky.  

Za ZŠ Františka kardinála Tomáška Mgr. Martina Štěpánová