Oslava 90 LET OD ZALOŽENÍ ŠKOLY na ul. 2. května ve Studénce

Dne 30. dubna 2019 jsme všichni společně oslavili významné výročí naší školy. Školní budova, která v průběhu let došla mnohých změn, je již 90 let němým svědkem typického školního života. Den co den se v ní ráno schází žáci a učitelé: úderem osmé hodiny začíná výuka prokládaná oblíbenými přestávkami a pauzou na oběd, pokračuje odpoledním vyučováním či  mimoškolními aktivitami v kroužcích. V pozdních odpoledních hodinách v ní šum a ruch utichá, aby se ráno škola, stejně jako my lidé, probudila do nového dne. Čas ve škole plyne neúprosně a rychle podle pevného řádu školního roku po celou tu dobu devadesáti let a zcela jistě bude plynout i léta následující.

A jak jsme si těch devadesát let života školy připomenuli a oslavili? Tak především byla škola nádherně vyzdobena a to pracemi žáků od těch nejmenších až po ty nejstarší. Na to, že je naše škola pestrá a barevná a tím i jedinečná, jsme si již všichni zvykli. Nicméně při této velké příležitosti jsme si dali obzvláště záležet, takže všichni návštěvníci byli jejím osobitým duchem okouzleni.

K oslavám samozřejmě patří i bohatý program. Naši nejmenší všechny přítomné potěšili netradiční módní přehlídkou, kterou paní učitelky pojaly jako průřez 90 lety světem hudby a módy. Na školním dvoře  po chodníkovém molu korzovali prvňáčci a druháčci jako elegantní dámy a páni ve stylu 20. let, jako rebelové ve stylu rokenrolu, jako hippies či disko generace  osmdesátých let. Následovalo taneční vystoupení kroužku Rytmix pod vedením šoumena Patricka, který také vystoupil s tanečním sólem.

V přízemí se prodávalo chutné občerstvení, na jehož přípravě se podíleli žáci v čele s naší zdravou školní jídelnou. V suterénu si bylo možno zakoupit tradiční sazenice, na které je studénecká veřejnost za roky existence školy již zvyklá.

Zájemci si mohli prohlédnout celou školu pod vedením našich průvodců z řad žáků. Kdo měl zájem o divadelní představení, mohl jej navštívit v nově zrekonstruované učebně jazyků.

Návštěvníci se samozřejmě  podívali do tříd, ve kterých mohli zhlédnout práce žáků. Nejvíce však hosty lákalo první patro s výstavou, která byla tematicky rozdělena do tří tříd. Jedna mapovala život školy v minulosti: nabídla historické školní předměty, archivní fotografie, staré třídní knihy a dokumenty. Vstupem do další třídy se návštěvníci ocitli ve zcela jiné době, a sice v té moderní a současné, která byla zastoupena množstvím prací našich žáků, výstupy z úspěšných projektů, aktuálními fotografiemi mapujících současný život ve škole.

Potud byste si v duchu řekli „tradiční školní oslavy.“ Nicméně ty naše byly něčím výjimečné. Spojili jsme je s dalším výročím, které se týká celého města. V tomto roce si totiž připomínáme 120 let od narození nejslavnějšího studéneckého rodáka Františka kardinála Tomáška. Navíc od září naše škola ponese právě na počest pana kardinála jeho jméno. Rozhodli jsme se tedy obě významné události důstojně oslavit v jeden den. Proto také byla této osobnosti věnována výstava v jedné třídě. Na ní mohli mimo jiné návštěvníci zhlédnout i výstupy žáků z projektového dne, který se nedávno na škole uskutečnil a který byl Františkovi kardinálovi Tomáškovi věnován. Navíc pod vedením naší kreativní vyučující výtvarné výchovy žáci vytvořili velké množství portrétů kardinála, malovali i budovu staré školy, kde se narodil, kostel sv. Bartoloměje a i prvostupňové děti pod vedením svých paní učitelek vytvořily nádherné věci tematicky spojené s osobou pana kardinála. To vše jen podtrhlo slavnostní atmosféru onoho dne.

A co říci závěrem? Po týdnech příprav a úsilí  všech učitelů a žáků vše dopadlo na výbornou. Líbil se program, výzdoba školy, táhly výstavy ve třídách, chutnalo občerstvení, prostě vše proběhlo tak, jak jsme si přáli. Dokonce to vypadalo, že pan kardinál se tam nahoře určitě přimluvil za pěkné počasí, protože to se jako mávnutím kouzelného proutku umoudřilo a vysvitlo nám i sluníčko.

A co popřát škole do dalších devadesáti let existence? Zvídavé žáky, kteří se chtějí dovídat stále něco nového a kteří budou do školy se svými kamarády chodit rádi. Samozřejmě moudré a laskavé pedagogy s darem předávat mladé generaci všechna „moudra“ a dosavadní vědění tak, aby z toho měly obě strany radost. A také podporu ze strany města a celé společnosti, protože pouze vzdělaní a kultivovaní lidé mohou naše město a zemi posouvat ve 21. století tím správným směrem.

Za celý kolektiv základní školy Mgr. Martina Štěpánová

Reportáž TV ODRA