Příběhy našich sousedů

Dne 12. 3. 2019 se 5 žáků naší školy pod vedením paní učitelky Svatošové vydalo v rámci projektu Paměť národa do nedalekého Jistebníku. Tam už na nás čekala paní Jana Ottová, sestřenice Františka kardinála Tomáška. Čekalo nás velmi milé přivítání. Mysleli jsme si, že zde objevíme obyčejnou starší paní, překvapilo nás tedy, že nám otevřela velmi sympatická a na svůj věk velmi energická paní, která nám vyprávěla nejen o svém osobním životě, ale také o jejích vzpomínkách na kardinála Tomáška. Její vyprávění bylo pro nás velmi zajímavé. Do detailů nám popsala život její rodiny v dobách komunistického režimu i okupace vojsky Varšavské smlouvy. Získali jsme spoustu nových informací. Celý rozhovor jsme si nahráli na diktafon. Další částí našeho projektu bude sestřihání našeho záznamu tak, aby vznikla 3 minutová reportáž, kterou pak budeme moct dále prezentovat. Už teď však musíme poděkovat společnosti Post Bellum, která nám nabídla tento velmi zajímavý projekt.

Ve čtvrtek 25. 4. 2019 jsme navštívili ostravské rádio Čas, abychom sestříhali naši reportáž podle předem připraveného scénáře. Vytvořili jsme dvě reportáže – jedna se týká osoby Františka kardinála Tomáška, která vznikla pro interní potřebu školy, druhá popisuje příběh strýce Paní Ottové, který byl během války popraven v koncentračním táboře. Celý výlet byl pro nás velký zážitek, protože jsme si vyzkoušeli namluvit doprovodné komentáře k reportáži, zjistili jsme, jak pracuje střihač v rádiu a odměnou nám byla prohlídka rádia, kde jsme navštívili online vysílání rádia Čas Rock a rádia Čas, promluvili jsme si s moderátory, kteří nám vysvětlili, jak rádio funguje.

Tím naše práce v rámci spolupráce s Post Bellum nekončí. 21. 6. 2019 se pětice osmáků – Natálie Kožárová, Filip Černý, René Kaňa, Václav Křivák, František Klos – zúčastní prezentace své reportáže na veřejné konferenci na radnici v Novém Jičíně. Držte nám pěsti, ať to zvládneme.                                                                                                                            

František Klos a Mgr. Marcela Svatošová